четвер, 6 грудня 2018 р.


«День під знаком Катерини» -

     назва  народознавчої стежини, яка запросила своїх постійних користувачів  до бібліотеки-філії №5 КЗ « Луцька міська ЦБС».
    Глядачами та учасниками дійства стали  ветерани  Луцької міської громадської ветеранської організації « Спілка в`язнів-жертв нацизму» та учні 10-Б ЛНВК ЗОШ I-IIIступенів №22-ліцею (класовод Валентина Павлік).
   Саме на передодні свята Катерини та дня волонтера,   проведений захід, який поєднав зустріч двох поколінь  в бесіді про народні святкування грудневих свят.
  Присутні мали можливість переглянути поліські звичаї ворожіння дівчат на Катерини. Тут переплелися  українська пісня та заворожуючий  танок юнок, колорит вишитих рушників та  гадання при свічках. Дівчата  закликали долю  і мріяли  своє щасливе майбутнє. Юні чарівниці  ворожили на   гілочках вишні, підкидали на вишитих рушниках зерно пшениці, перекидали свої черевички через плече, а хлопці , заграючи з ними, збирали в торбу і вимагали викуп-поцілунок.
    Старше покоління  заходу поділилося спогадами про свою молодість, про дівоцькі вечорниці і  разом з  молоддю  взяли участь в смішних конкурсах.
     На посиденьки завітали цигани з своїми танцями  і ворожінням, які всім підряд віщували добру долю, а за це просили «позолотити руку».
    Працівники книгозбірні своїх гостей запросили  посмакувати  запашним чаєм та солодощами.

















Немає коментарів:

Дописати коментар