вівторок, 19 лютого 2013 р.

540 років з дня народження Миколи Коперника


«Я віддаю перевагу задовольнятися тим, за вірність чого можу поручитися»
— Микола Коперник
Микола Коперникнародився в місті Торунь (Польща) 19 лютого 1473 року. Його батько був німецьким купцем, в сім'ї якого підростало четверо дітей. Під час епідемії чуми батько сімейства помер, тому вихованням Миколи зайнявся його дядько по матері, який був єпископом.
Дядько забезпечив племіннику гарну освіту. Коперник закінчив факультет мистецтв Краківського університету та юридичний факультет Болонського університету. Крім того, Микола займався вивченням медицини та богослов'я.
Після тривалого навчання Коперник повернувся до Польщі і працював каноніком в невеликому рибальському містечку Фромборк. Там почалися перші астрономічні спостереження Миколи Коперника, які він описав у своїй праці «Малий коментар».
«Обов'язок філософа полягає в пошуках істини всюди і наскільки провидіння це тільки дозволяє людському розуму»
— Микола Коперник
У листопаді 1520 року Коперника обрали адміністратором володінь капітулу. На цей час якраз припав розпал війни з хрестоносцями. Микола Коперник зумів організувати гарнізон Ольштин, щоб той відстояв себе перед ворогами. У наступному році Коперника призначили комісаром, а пізніше — канцлером капітулу.

У 1530-х роках він завершив роботу над своєю працею «Про обертання небесних сфер». Пізніше через цю роботу Миколу Коперника звинуватили в єресі. Але на той момент 
Микола Коперник
вченого вже не було в живих. Помер Коперник 24 травня 1543 року.

«І був Аристарх судимий за те, що зрушив з місця святий центр світу»
— Микола Коперник
Відео: Микола Коперник

Немає коментарів:

Дописати коментар