неділю, 10 лютого 2013 р.

2013 - Рік Водяної Змії


Справжній рік змії настає 10 лютого 2013 року, а не 1 січня, оскільки традиційний Китай використовує місячний календар для визначення дати Нового року. Що ж означає змія в уявленнях Піднебесної?
Змія — одна з 12 істот зодіакального китайського календаря. Це найзагадковіший знак, який символізує мудрість і силу духовної гідності. Під знаком змії перебувають ті, хто народився в 1893, 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 і 2013 роках. 
У китайському календарі змія на шостому місці після дракона. Кожен із знаків зодіаку пов'язаний з 12 циклами землі відповідно. Це такі знаки: пацюка (), бика (), тигра (), кролика (), дракона (), змії (), коня (), кози (), мавпи (), півня (), собаки () і свині (). 
Люди в західних країнах, де поширене християнство, вважають змію порочною, жорстокою і зловісною твариною. Як мовиться в Біблії, змій спокусив Адама і Єву з'їсти заборонений плід. Тому змія часто розглядається як символ зла і диявола.
Китайці ж називають рік змії роком маленького дракона. Згідно зі стародавньою легендою, змію часто приймали за дракона. Стародавній китайський міф розповідає про Фу Сі  — одного з перших правителів Піднебесної, якого боги послали передати культуру китайцям. Він зображується як людина з тілом дракона або змії. 
У Японії білу змію вважають богом щастя і передвісником багатства, який обіцяє розквіт бізнесу і добру долю. У рік змії японці благословляють один одного, бажаючи змін і удачі, тому що на японській мові «зміїна шкіра» звучить так само, як і «зміна шкіри». Крім того, японські магазини продають гаманці з білої зміїної шкіри, підкреслюючи, що вони можуть принести успіх і багатство. 
У більшості людей змія викликає негативні асоціації, і вони вважають її злою істотою. Ті, хто народився в рік змії, в основному, мовчазні, стримані і байдужі. У той же час, вони емоційні, мають почуття гумору і привабливі. Зовнішній вигляд тих, хто народився в рік змії, можливо, не збігається з їхніми внутрішніми почуттями. Тому люди можуть ладити з ними, якщо подолають перше негативне враження. 

Девід Лі, Велика Епоха

  
У нашій бібліотеці була представлена відвідувачам виставка, з якої вони змогли краще ознайомитися і дізнатися багато цікавого про цього плазуна.

Немає коментарів:

Дописати коментар