четвер, 11 грудня 2014 р.

«Ой, Андрію, даруй нам надію» -

«Ой, Андрію, даруй нам надію» - під такою назвою в бібліотеці-філії №5 Комунального закладу «Луцька міська ЦБС» відбулися Андріївські вечорниці з 6 – Г класом ЗОШ №22 – ліцею.
          Є у нашого народу чудові традиції святкувати вечорниці. Віддаючи шану минувшині, беручи все найкраще у наше сьогодення, ми на вечорницях відроджуємо те найдорожче, що є в народі – його пісню, мову, історію, звичаї.
          Про великі зимові свята, особливо важливим для молоді, був день Андрія, який завжди проходить з великим задоволенням і розвагами.
          Ось на наших вечорницях господиня-мама Потрапелюк Валентина запросила дівчат та хлопців  в вишиванках до хати, прикрашеної старовинними рушниками, на вечорниці.
           В печі булькає узвар, вареники біленькі уже зварені чекають на гостей, пахнуть на всю хату запрошують скуштувати уже. Чути сміх, перекрикування хлопців та дівчат підколюючи одне одного жартом.
          Обрядова гра «Калита» розсмішила всіх присутніх, бо пан Калитинський та Коцюбинський мірялися силами, хто спритніший, хто сильніший. Дівчата гадали, пісні співали та хлопців варениками пригощали.

          Господиня запросила дітей з їх класним керівником Галиною Трохимівною та батьків до святкового столу, де на них уже чекали і варенички з капустою, гречкою і пампушками з часником та медовий узвар.









Немає коментарів:

Дописати коментар