вівторок, 7 травня 2013 р.

"Веселково на Великдень сонце виграє"

     Великдень – це найбільше релігійне свято, яке відзначають навесні. У цей день, згідно з християнською легендою, воскрес Ісус Христос після того, як його було розіп’ято на хресті. Це чудо символізує звільнення від гріхів для віруючих людей. У народному уявленні це свято оновлення землі та природи. Підготовка до свята займає цілий тиждень, кожен день якого має особливе значення, та який відзначають проведенням певних обрядів. Передує Великодню Великий семитижневий піст.
Відзначають Великдень по різному в різних країнах світу й навіть різних регіонах України. Перед Великоднем у всіх родинах печуть смачні паски та роблять крашанки або просто фарбують яйця в яскраві кольори.
Рано-вранці в неділю всі йдуть до церкви, а після повернення сідають за святковий стіл. У церкві священик освячує людей та їжу святою водою. Є традиція запалювати свічку та вставляти її у паску під час освячення. Якщо донести свічку, що горить, до самого дому, то буде щастя та багатство протягом цілого року. У цей день зазвичай збирається вся родина для спілкування та веселощів. Навкруги панує радісна святкова атмосфера.
Існує народне повір’я про те, що після Великодня остаточно теплішає, тому чим раніше свято, тим швидше настає весна. Я помітив, що у цей день обов’язково йде дощ, хоча б невеликий, а вже в понеділок настає тепла, сонячна погода. Великдень – одне з найулюбленіших свят для усіх!
         У нашій бібліотеці для користувачів були організовані великодні виставки, з яких вони могли дізнатися про Великодні традиції Волинського краю.


         Ще у нас був організований "Великодній кошик" в якому кожен бажаючий міг залишити подарунки для дітей-сиріт та дітей які Великдень святкували в лікарнях.

Немає коментарів:

Дописати коментар