понеділок, 15 квітня 2013 р.

Майстерклас з мотанок з Наталією Бугай


«Не кажи – не вмію, а кажи навчуся»
- під таким девізом проходять майстер-класи в нашій бібліотеці – для юних користувачів книгозбірні учнів 6 класу ЗОШ № 23, 4 класу ЗОШ № 22 та старших читачів.

         Лялька-мотанка з давніх-давен була оберегом в українській родині. Вона виникла не тільки як іграшка, а як сакральна річ, як архетип матері, дитини, роду.
         Лялька-мотанка служить оберегом, в основі своїй має символ сонця – хрест. Не можна малювати обличчя ляльці, вона не повинна ні на кого бути подібна щоб не завдати шкоду.

         А майстер-клас провела користувачка філії, дитяча поетеса Наталія Бугай.

            Вона розповіла дітям про те, як лялька-мотанка має бути одягнена у вишиту сорочку, спідничку і запаску. Всі елементи одягу є оберегами: спідниця символізує землю, сорочка позначає три часи – минулий, теперішній і майбутній. Обов’язковими атрибутами є вишиванка та намисто, які уособлюють достаток. Тож має бути головний убір, стрічка, хустка чи віночок що символізує зв'язок з небом.
         Про це все розповіла бібліотекар Лариса Марчук.
         Кожен з присутніх мав змогу зробити виріб своїми руками: дівчатка робили ляльку а хлопчики пасхального зайчика, і по закінченню заходу всі діти вийшли з майстер-класу з виробами.




Немає коментарів:

Дописати коментар