середу, 12 червня 2013 р.

Мотанка в дитячих руках

         Лялька-мотанка – це не просто іграшка, вважалося, що вона є оберегом для сім’ї, для родини, вона захищала людей від неприємностей та бід.

         Лялька-мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутність обличчя, за уявленням язичників через обличчя в ляльку вселиться душа. А душа буває доброю чи поганою.
         Народ вірив, що в мотанці знаходиться дух предків що вона може передавати досвід з покоління в покоління. Українці вважали, що цей символ приносить їм багатство та успіх. Секрети виготовлення передавалися в родині від матері до дочки.
         Матеріалами для виготовлення служать натуральні матеріали (сіно, солома, дерево, трави, сухе листя, насіння, зерна). Прикрашали мотанку народними орнаментами та вишивкою.
Про ляльки-мотанки, їх виготовлення і призначення розповіла бібліотекар Лариса Марчук, а майстер-клас провела дитяча поетеса, автор книги «Сім веселих кольорів» Наталія Бугай.


Ляльки мотали школярі з табору «Бджілка» (гімн. №18) та юні користувачі бібліотеки-філії. Діти поділилися на дві групи: група дівчаток та група хлопчиків які змагалися, хто краще і швидше справиться з мотанкою.


Працівники бібліотеки допомагали малечі правильно мотати оберіг.
Для відвідувачів книгозбірні була організувана виставка дитячих робіт «Всі хвилини вільні в нашім домі спільні», де почесне місце займають ляльки-мотанки, які зробили юні користувачі бібліотеки.


Радості не було кінця, коли діти йшли з бібліотеки і несли ляльки-мотанки, зроблені своїми руками.

Немає коментарів:

Дописати коментар